t2.jpg

Látnivalók Vir szigeten és környékén

Dalmácia gyöngyszeme az Adria tenger egyik kedvelt turistaparadicsoma. A zadari riviéra és szigetvilág 300 kis szigetéből az egyik, melyet a szárazfölddel híd köt össze - megkönnyítve ezzel a közlekedést. A hídon való áthaladás ingyenes! Nem kell kompra várni és fizetni, mely nagy előnye a többi szigettel szemben.

Kis szerencsével delfineket is lehet látni a teraszról!

A sziget 30km-es partszakasszal rendelkezik, ahol rengeteg öböl, kikötő, sziklás és homokos strand ad lehetőséget a változatos partszakasz kedvelőinek. Vannak olyan homokos strandok, melyek csak csónakkal közelíthetők meg. Így mindenki találhat magának egy saját eldugott öblöt, ahol nyugodtan kikapcsolódhat.

Ninski laguna:


Vir sziget hídjától húzódik egészen Nin városig a Ninski riviera-laguna. Könnyen megközelíthető vízi járművön és szárazföldön egyaránt. A partja és a víz mélyülése hasonlít a Balaton Déli partjához, mert lassan mélyül és tiszta homok. Motorcsónakkal könnyedén el lehet jutni a homokos partszakaszra. Érdemes itt eltölteni egy egész napot főként, ha az ember kedveli a homokos tengerpartot.

 

Sabunike

Az Északi parton található Ninski laguna kis falucskája Sabunike. Ha az ember homokos partra vágyik és szereti a rengeteg szolgáltatást: szörf, jet-ski, vizibicikli - látogasson el ide. Ezen kívül még található a parton étterem, büfé, zenés szórakozóhely és a strandon van zuhanyzási lehetőség, öltöző, röplabda pálya.

 

 

 

Zaton-Holiday Village

Zaton nyaraló falu igen híres és kedvelt úticél a turisták körében. Déli partszakaszon helyezkedik el kb. 12 km-re apartmanunktól. Itt szintén érdemes eltölteni egy egész napot a családdal. Rengeteg szolgáltatást találunk: bazár sorok, kemping, éttermek, menüs –olcsó éttermek, büfék, szórakozó helyek, disco, édesvízi medencék, csúszdák. Minden órában tartanak közös fittness programot, ahova bárki csatlakozhat. A coctail-bárok a fenyőfák árnyékába mindig friss itallal szolgálnak. Bérelhető jet-ski és a gyerekeket fánkon illetve banánon húzzák a jet után.

Vörös szikla

A sziget északi oldalán található a Vörös Sziklának nevezett löszös partszakasz, amely mesés látványt nyújt naplementében.

Kastelina erődítmény

A 17. században épült erődítmény a török támadások ellen védte a sziget lakosságát. Maradványai a központi strandtól (Jadro - Zaton) kb. 20 percnyi sétára találhatók.

Privlaka


Vir szigetet követő település Privlaka halász falucska. Itt is található egy homokos part az egyik öbölben. Van még helyi kiskocsma, röplabda pálya, kikötő. Érdemes ide is kiruccanni, ha az ember vágyik a változatos partra és nem szeret minden nap ugyanabban az öbölben sütkérezni/fürdeni.

 

 

Kis lakatlan sziget
Vir sziget lábánál és a híd mellett található ez a lakatlan homokos sziget. Nyári időszakban könnyedén át lehet sétálni a sekély vízben a szigetre. Motorcsónakkal is érdemes ellátogatni ide.

 

NEMZETI PARKOK VIR SZIGET KÖZELÉBEN

 

KRKAKRKA Nemzeti Park
Sibeniktől északra található a hegyek között egy csodás völgyben. A Krka folyó sziklák között folyik és a víz érdekes teraszokat alakított ki. A mészkő lerakódás lépcsőket és csipkealakzatokat hozott létre, melyeken a patak tovazubog. A csodás völgy növényzete és állatvilága is egyedi.
KRKA
Európa egyik leggazdagabb, legszebb, és legértékesebb természeti területéről van szó, melynek környéke műemlékek szempontjából is értékes. Római és középkori épületek feltárásai találhatók itt, de az is bizonyított, hogy ezen a területen már az őskorban is éltek emberek. A nemzeti parkot környező hegyeket kolostorok és várromok díszítik.

Megközelítés:
Vir szigettől autópályán is megközelíthető, ami kb. 40 percet vesz igénybe, de a Zadari riviéra parton is eljuthatunk a Nemzeti Parkba, végig a tengerparti úton (kb. 1 óra 20 perc). A parkban nincs autóforgalom a látogatókat rendszeres buszjárat viszi le a völgybe. Ha a Skadrin-i bejáratnál parkolunk le, akkor hajóval visznek fel a nagy vízeséshez, ha pedig a Lozovac-i parkolóból indulunk, akkor busszal vagy gyalogosan közelíthetjük meg a vízeséseket.
Plitvicei-tavak
PlitviceEurópa egyik legszebb természeti látványossága egy völgyben terül el, erdős hegyek veszik körül.
A tórendszer legfelsőbbike 600 m magasságban terül el és a medréből kilépő víz 7,2 km távolságot megtéve, számtalan zuhatagon végigvezető izgalmas kalandozás után érkezik meg az alsóbb 150 m-es magasságban fekvő utolsó tóba. A víz szertenyúló ágakkal, 3-50 m magas zuhatagok sorozatán dübörög tovább és ömlik egyik tó vize a másikba. A Plitvicei-tavak Nemzeti Park tizenhat nagyobb és két kisebb lépcsőzetesen elhelyezkedő tavát 92 vízesés köti össze.

A Plitivcei-tavakat 1949-ben nyilvánították nemzeti parkká. 1979-ben pedig a vidék rákerült az PlitviceUNESCO természeti világörökségi listájára. Területén több védett állatfaj él: medve, farkas, vidra, erdei fülesbagoly. Közel 2000 dolgozó gondoskodott arról, hogy egy attraktív park jöhessen létre és ápolt kiszolgáló létesítmények várják a látogatókat.
A Park különleges látnivalói a karsztbarlangok: a Nagy-barlang, a Fekete-barlang és a Tónimfa-barlang.

 

Kornati szigetek:

Mintegy 140 lakatlan sziget és sziklazátony alkotta Kornati szigetvilág a tenger és a kőszirtek igazi labirintusa, amely magas sziklafalairól és szokatlan domborzati formáiról ismert. A Kornati szigetekre érkező utast már első pillantásra megbabonázza a napsütésben hófehéren kiemelkedő karsztvidék és a tenger megnyugtatóan hűvös kékségének ámulatba ejtő összjátéka. A lenyűgöző látványvilág egyik fontos eleme a szigetek nyílt tenger felé néző partszakaszain szinte függőlegesen magasba szökő, csillogóan fehér sziklafalak – melyeket a szigetvilág „koronáiként” emlegetnek. A vitorlázók egyik legkedveltebb célpontja. Több kikötőből - Biograd, Šibenik, Zadar – naponta indulnak kirándulóhajók. A Kornati Nemzeti Park hivatalos bejáratai: Opat és a Proversa. Legnagyobb szigetei: Kornat, Zut, Piskera, Kurba Vela.
A kalandozó kirándulóknak érdemes egy túrát tenni a szigetek csúcsain létrehozott kilátókhoz (Metlina, Opat, Vrujsko, Litnji-csúcs, Otočevac), melyek tetejére érve gyönyörű látvány nyílik a nemzeti park teljes területére. A szigeteken az emberi civilizáció több mint egy évezredes nyomai is fellelhetőek: Kornat és Žut szigetek magaslatain barangolva illír korabeli rommaradványokra és kőhalmokra bukkanunk. A szigeten a bizánci időkből (feltehetőleg a 6. századból) származó Tureta-erődítményhez érdemes felsétálni, mely a maga idejében jelentős védelmi szerepet töltött be a térségben. Telascsican látható még egy természeti jelenség a 33 fokos tó - Mir (Béke) sós tó. Az Adriai-tenger középső részében elhelyezkedő nemzeti park összesen nyolcvankilenc kisebb-nagyobb szigetet, szirtet számlál. A park területére belépő minden látogatónak rendelkeznie kell napijeggyel. Belépőjegyek vásárolhatók: az NP “Kornati” - Murter–szigeti központjában, a marinákban, a charter irodákban, az NP Kornatiba belépőjegyeket értékesítő utazási irodáknál, a parkban cirkáló vízi jegyárusítóknál vagy a park területén lévő ( R.Žakan-, Vela Panitula-sziget, a Kornat-szigeti Vruje-öbölben ) árusítók egyikén.

PAKLENICA

Velebit hegység déli részén a tenger mentén található a Paklenica Nemzeti park, melynek területe 3617 hektár. Páratlan szépsége, növény- és állatvilágának gazdagsága miatt ezt a területet már 1949-ben Nemzeti Parkká nyilvánították. A hegyen lévő park a barlangkutatók a botanikus kert kedvelők, valamint az alpinisták kedvenc úticélja, de bátran ajánljuk kirándulni vágyóknak is. Mélyebben fekvő területe gazdag természeti szépséget ölel fel. Legszebb pontja a két mély szurdok a Velika és a Mala, melyek meredek ereszkedése helyenként 400 méter. A sűrű erdőkkel borított hegyek, barlangok, valamint a tengerre lévő rálátás miatt elsősorban a hegymászóknak ajánljuk.